ISI POMPASI
Isı pompasının çalışma mantığı, adından da anlaşılabileceği üzere ısı enerjisini bir ortamdan başka bir ortama taşımak üzerine kurulmuştur. Isı pompaları, ısı kaynağı olarak kullandıkları ortama göre, hava, su ya da toprak kaynaklı ısı pompası olarak adlandırılırlar.
Isı kaynağı olarak kullanılan ortam ile ısının taşındığı ortam arasındaki sıcaklık farkı ne kadar az ise ısı pompası çalışma performansı da o ölçüde yükselir. Bu sebepten ötürü kış şartlarının çok çetin geçmediği iklim bölgelerinde ısı pompaları kullanımı diğer iklimlere nazaran daha avantajlıdır.
Toprak ve su kaynaklı ısı pompaları ilk yatırım maliyetleri, hava kaynaklı ısı pompalarına göre çok daha yüksektir. Ancak toprağın ve suyun sıcaklığı, hava ile kıyaslandığında daha az değişken olduğu için hava kaynaklı ısı pompalarına göre daha verimli çalışabilmektedirler. İç hava-dış hava sıcaklık farkının yüksek olduğu yerlerde tercih edilebilirler; fakat bunun için çevrenizde yeterli büyüklükte bir su kaynağı veya toprak altında müsait bir alanınız olmalıdır.
Hava kaynaklı ısı pompaları, günümüzde yaygın olarak tercih edilmektedir ve genellikle bir iç-bir dış üniteden oluşurlar. Isıtma modunda dış ünite evoparatör, iç ünite kondenser görevi görür. Isı transferi akışkanı olarak da adlandırılan ‘’refrigerant’’ evaporatörden çıktıktan sonra elektrik enerjisi ile çalışan kompresörden geçerek iç üniteye yüksek sıcaklık ve basınçta girer. Bu sırada dış havadan evinize ısı taşınmış olur. İç ünitede bulunan eşanjör yardımıyla ısı enerjisi ısı transferi akışkanından suya aktarılır.