Isı Pompaları
Isı pompaları, son yıllarda evlerin ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan popüler bir teknolojidir. Çalışma prensibi basitçe, ısı enerjisini bir ortamdan başka bir ortama taşımak üzerine kuruludur. Isı pompaları, hava, su veya toprak kaynaklı olarak adlandırılır ve kullanılan kaynak ortamına göre performansları değişebilir.
Özellikle kış şartlarının çok çetin geçmediği iklim bölgelerinde ısı pompaları kullanımı diğer iklimlere göre daha avantajlıdır. Bunun sebebi, ısı pompalarının çalışma performansının, ısı kaynağı olarak kullanılan ortam ile ısının taşındığı ortam arasındaki sıcaklık farkı ne kadar az ise o ölçüde yükselmesidir. Bu nedenle, hava kaynaklı ısı pompaları genellikle daha popülerdir çünkü çoğu evde hava kaynağına sahiptirler.
Ancak, toprak ve su kaynaklı ısı pompaları daha verimli çalışabilirler çünkü toprağın ve suyun sıcaklığı, hava ile kıyaslandığında daha az değişkendir. Bu sebeple, iç hava-dış hava sıcaklık farkının yüksek olduğu yerlerde tercih edilebilirler; fakat bunun için çevrenizde yeterli büyüklükte bir su kaynağı veya toprak altında müsait bir alanınız olmalıdır. Bunun yanı sıra, toprak ve su kaynaklı ısı pompalarının ilk yatırım maliyetleri, hava kaynaklı ısı pompalarına göre daha yüksektir.
Isı pompaları genellikle bir iç-bir dış üniteden oluşurlar. Isıtma modunda, dış ünite evaporatör görevi görürken, iç ünite kondenser görevi yapar. Isı transferi akışkanı olarak da adlandırılan “refrigerant”, evaporatörden çıktıktan sonra elektrik enerjisi ile çalışan kompresörden geçerek iç üniteye yüksek sıcaklık ve basınçta girer. Bu sırada dış havadan evinize ısı taşınmış olur. İç ünitede bulunan eşanjör yardımıyla ısı enerjisi, ısı transferi akışkanından suya aktarılır.
Sonuç olarak, ısı pompaları enerji tasarrufu sağlamak için iyi bir seçenektir. Isı kaynağı olarak kullanılan ortam ile ısının taşındığı ortam arasındaki sıcaklık farkı ne kadar az ise ısı pompası çalışma performansı da o ölçüde yükselir. Her bir ısı pompası türünün kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır.